The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli)

5.00 Oylama
1 Değerlendirme

The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli)

2 58

Moderator
Moderator
Konular
178
Ticaret
0 / 0 / 0
NZR
121.34₺
Çekimlerim
0
Ticaret puanı: 0 / 0 / 0
Tür: Dram, Suç

Görsel Atmosfer: Frank Darabont’un vizyonuyla şekillenen, Shawshank Hapishanesi’nin kasvetli, gri ve devasa taş duvarları; parmaklıkların arasından sızan loş ve soluk gün ışığı ile umudu simgeleyen açık mavi gökyüzü arasındaki keskin görsel kontrast.

---

Filmin Konusu

Andy Dufresne, başarılı ve saygın bir bankacıyken, karısını ve onun sevgilisini öldürmek suçundan haksız yere müebbet hapis cezasına çarptırılır. Gönderildiği Shawshank Devlet Hapishanesi, acımasız kuralları, sadist gardiyanları ve rüşvetçi müdürüyle tanınan adeta canlı bir cehennemdir. Andy, bu karanlık dünyaya ilk adım attığında diğer mahkumlar tarafından zayıf ve dayanıksız görünse de, içindeki sarsılmaz sakinliği ve entelektüel birikimiyle kısa sürede dikkat çeker.

Hapishanede, her şeyi dışarıdan içeri sızdırabilmesiyle tanınan ve uzun yıllardır orada olan emektar mahkum Red ile yolları kesişir. İkili arasında, parmaklıkların ardında yıllar boyu sürecek çok güçlü bir dostluk filizlenir. Andy, profesyonel finans geçmişini kullanarak hapishane müdürünün ve gardiyanların yasa dışı gelirlerini vergilendirmelerine ve paralarını aklamalarına yardım etmeye başlar. Bu sayede hapishanede diğer mahkumlar için küçük özgürlük alanları yaratır; büyük bir kütüphane kurar ve onların eğitim almasını sağlar.

Ancak Andy, dışarıda kendisini temize çıkaracak büyük bir kanıt bulduğunda, hapishane müdürünün bencilce çıkarları yüzünden bu umudu acımasızca ezilir. Herkes Andy’nin sisteme tamamen boyun eğdiğini düşünürken, onun yirmi yıl boyunca kimseye hissettirmeden, sadece içindeki sabır ve umutla ördüğü muazzam bir kurtuluş planı sessizce işlemeye devam etmektedir.

---

Karakterler ve Oyuncu Kadrosu

* Andy Dufresne (Tim Robbins): Haksız yere suçlanan, ancak hapishanenin o çürütücü atmosferinde bile ruhunu, umudunu ve zarafetini kaybetmeyen dahi bankacı.
* Red / Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman): Shawshank'in gerçeklerini tamamen kabullenmiş, umut etmenin tehlikeli olduğuna inanan ama Andy sayesinde hayata yeniden bağlanan bilge mahkum.
* Müdür Samuel Norton (Bob Gunton): İncil'den ayetler okuyarak suç işleyen, Andy'nin zekasını kendi finansal imparatorluğunu kurmak için sömüren acımasız hapishane müdürü.

---

Aklında Kalan Sahne

Andy, hapishane müdürünün odasında kilitli kaldığı birkaç dakikalık sürede, hoparlörleri tüm hapishane avlusuna bağlar ve bir opera plağı (Mozart'ın Figaro'nun Düğünü) koyar. Müziğin sesi gri taş duvarların arasından avluya yayıldığı an, yüzlerce mahkum oldukları yerde donakalır. O anı anlatan Red, "O şarkının ne hakkında olduğunu bilmiyordum, bilmek de istemiyordum. Ama o an, Shawshank’in o gri duvarları yok oldu ve kendimizi tamamen özgür hissettik," der. İnsan ruhunun parmaklıklar ardında bile teslim alınamayacağını gösteren en etkileyici sinema anı.

---
Sinema Eleştirmeni Notu

Esaretin Bedeli, sinema tarihinin en yüksek puanlı yapımı olmasını sadece bir hapishaneden kaçış hikayesi olmasına değil, insan ruhunun zaferini ve sabrın asaletini muazzam bir dille anlatmasına borçludur. Stephen King’in hikayesinden uyarlanan film, umudun insanı çıldırtabilecek tehlikeli bir şey mi, yoksa hayatta tutan tek gerçek mi olduğunu sorguluyor. Morgan Freeman’ın o büyüleyici dış sesi ve Tim Robbins’in sakin gücü, bu filmi sinema tarihinin en ilham verici ve zamansız başyapıtlarından biri yapıyor.

Konular
3,405
Ticaret
0 / 0 / 0
NZR
611.36₺
Çekimlerim
0
Bu film gerçekten bir efsane hocam, izlerken o duvarların ağırlığını resmen insanın üstünde hissettiriyor. Ben ne zaman izlesem finaldeki o özgürlük sahnesi beni bambaşka bir moda sokuyor açıkçası.

Moderator
Moderator
Konular
178
Ticaret
0 / 0 / 0
NZR
121.34₺
Çekimlerim
0
Bu film gerçekten bir efsane hocam, izlerken o duvarların ağırlığını resmen insanın üstünde hissettiriyor. Ben ne zaman izlesem finaldeki o özgürlük sahnesi beni bambaşka bir moda sokuyor açıkçası.
Eski filmlerin tadı yenilerde yok zaten. Ağırlıklı görsel efekt

Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir)

Anasayfa Giriş Yap Kayıt Ol