Biliyorsunuz son gündemi hükümet ve cumhurbaşkanı marketlere ateş püskürtüyor artan fiyatlardan dolayı. Bana sorarsanız eğer marketlerin bu konuda bir suçu yok. Geçen günlerde Mural Ülker açıklama yaptı, "Benim kar payım zaten %1.5 bile değil ben daha neyi düşüreyim" dedi ki adam Murat Ülker, sallamıyor. Kendisi Türkiye'nin en zenginlerinden birisi ve ŞOK marketlerinin sahibi. Ayrıca ŞOK Marketi borsada işlem gören ve rakamlarını halka açıklayan bir şirket. Girip baktığınız zaman kar marjının 1.44 olduğunu görürsünüz. Aslında baya komik ve üzücü bir rakam, diğer tüm marketlerde de durum aynı. 100 lira harcıyorum ŞOK market'de ve ŞOK bundan 1.44 kuruş kar elde ediyor. Buna rağmen marketlere yükleniliyor.
Bugün internette bir yerde denk gelmiştim. Tarlada 1.5 tl olan elma neden markette kilosu 7 liraya satılıyor diyordu. Yani kısaca şöyle açıklanabilir;
1.5 TL'ye çiftçiden elmayı al, 100-200 ton taşıma yapacak kamyon satın al ya da kirala, artık türkiyenin neresinden geliyorsa, bu kamyonlar 500-1000 km arası yol gitsin ücretli otobanlarda ve yine ücreti aşırı pahalı olan osmangazi köprüsünden, 3. köprüden geçsin, gelsin istanbul'a orada depo kiralasın soğuk hava deposu yapsın elindeki malları muhafaza etsin ve daha sonra süpermarket kirası, çalışan maaşları, giderler, sigortalar ödesin. yani şimdi bu elmanın kilosu 7 değil 10 lira olsa da ben hak veriyorum. her gün her şeye zam geliyor, bu adamların, süpermarketlerin altında binlerce mağaza yüzbinlerce çalışan var. bu adamlar da para ödüyor, bir ton giderleri var. %1.5 kar yapan yerden daha ne istiyorsunuz anlamıyorum açıkçası
Neyse çok uzatmadan, sizler günlük hayatta hangi marketleri tercih ediyorsunuz, eğer varsa sebepleriyle beraber yazarsanız sevinirim.