NZR
17.59₺
Çekimlerim
99
Günümüzde ‘’Tribüncülük’’ olarak bilinen herkesin bir Takım, Renk, Arma uğruna gerçekleştirdiği eylemler insanlar tarafından bu yolda ki kişilere farklı gözle bakmasına neden olmuş durumda. Dünyanın bir çok yerinde tribüncülere elit tabaka olarak bakılmasına karşıt yaşadığımız coğrafya da bu tam aksine gelişmiştir. İnsanlar tribüne gönül vermiş kişileri aksi bir yönde ele alıp onlara boş-beleş insanlar gözüyle bakıyor.
Nizore3.jpg

İnsanlar hayatı tek düze yaşam olarak kabul ettiği okul, iş, evlilik sıralamasında olması gerektiğini düşünüyor halbuki tribüncüler asıl hayat mücadelesini gerçek ham duyguları ve insanların karşı karşıya kalmak istemeyecekleri bir hayatla savaşıp onlardan daha gerçekçi bir hayatın içindeler. Peki insanların aslında bu denli kısrak bir hayatın içinde olduğu halde tribüncülere farklı gözle bakmasının sebebi sizce nedir? Böyle bir hayatı sevmeyeceklerini düşündükleri için mi, yoksa böyle bir hayatı yaşayacak bir parçası olacak güçlülüğü kendilerinde göremedikleri için mi hatta başka bir deyişle bu hayattan korktukları için mi?

Nizore4.jpg

Kim istemez ki farklı şehirlere o deplasman otobüsüyle gitmeyi veya bir maça girip 90 dakika boyunca gırtlak patlatıp rahatlamayı. İşte tam olarak insanların geri durduğu şey de bu tribüncülerin yaşadığı hayatı yaşayacak gücü kendilerinde bulamayışları. Kolay iş değil öyle bir maç için kilometrelerce yol çekmek yeri geldiğinde aç-susuz kalmak yeri geldiğinde garlarda hastanelerde uyumak hatta gittiği deplasmanda yüzünün tam ortasına bir yumruk yemek hafife alınacak bir hayat değil ki bu süre zarfında gelecekleri için hiçbir adım atmıyor olmalarını saymıyorum bile. Şimdi bu kadar kısa haliyle bile asıl farklı gözle bakılması gerekenler bu sistemin kölesi olmuş tek tip insanlar mı yoksa farklı gözle bakılan konumsuz sıfatsız olarak görünen tribüncüler mi? Şimdi siz söyleyin hangi hayat daha kolay daha rahat daha boş-beleş?

Nizore5.jpg

Size bir deplasman hikayemi anlatıyım bide olaya o açıdan bakın;

İstanbul’daki ağabeylerimizden haber geldi önümüzdeki bjk maçı için her temsilcilik sopalı pankartlar yapacak ve maça gelirken getirecek tamam denildi ve çalışmalara başlandı. Tabi boyasıdır çarşafıdır fırçasıdır taslağıdır hazırlandı boş bir evde maçtan 4 gün önce Bismillah deyip fırçalar boyaya batırılıp çarşafa sürüldü. Neyse 3 günlük gece-gündüz yani öyle sizin bildiğiniz kalıplaşmış gece-gündüz değil ciddi anlamda sırayla 2şer saat uyunup boyamaya devam edilen ve başından hiç kalkılmayan bir gece-gündüz şeklinde pankartlar bitirildi ve yola çıkmak için otobüse bindik. Yola çıktık ilk tekel bayiinde yapılan alışverişlerden sonra herkesin cebinde maksimum kalmıştır bir çorba parası tabi biraz alkol eşliğinde bestesi olsun şarkısı olsun makarası goygoyu iç içe dostlarla yolu bitirdik ve maç sabahı stada gelmiştik tabi hiç uyumadan, deplasman otobüsünde uyunmaz :) Ağabeylerle kardeşlerle görüştükten sonra yaptığımız pankartları teslim ettik ve maç saatine kadar bir köşeye geçip beste-alkol derken zaman geldi çattı. Turnikelere gittik tabi 20 kişi gittik fakat mali durumlar olsun kültür gereği olsun aramızda biletsizler vardı toplam 5 biletimiz vardı yanlış hatırlamıyorsam . 1e 2 yaptırmamakta ısrar eden turnike görevlileriyle sürtüşmemiz sonucu biraz biber gazı birkaç jop yedikten bir süre sonra nihayet bilet sayımız 8 olmuş ve o biletlerle 13 kişi içeri sokulmuştu ben ve yanımdaki 7 kişi güvenlik güçleriyle çıkan olaylar sonucu kalabalıkta birbirimizi kaybetmiştik tabi o kadar yol geldik ne şarjım var nede arayacağım kişilerin şarjı hasbelkader bir yolunu bulup içeri girdim tabi daha maça 1 saat var içerde 13 kişi olan tayfamızı bulduktan sonra diğerlerini aramalarını ve ne yaptıklarını sormalarını istedim meğer onlarda dışarıda birbirini bulmuş ve bana ulaşmaya çalışıyorlarmış tabi güvenlik güçleri onları stadın dışına kadar göndermiş otobüsün içinde oturuyorlarmış bunu öğrendikten sonra ben ve 13 kişi stattan çıktık tribün kültürü gereği bazı kalıplaşmış kurallar vardır en önemlisi de ne olursa olsun birlikte olmak her fırsatta birbirinin arkasını kollamak yanında olmaktır bu yüzden otobüsümüze onların yanına döndük maçın bitmesini stadın sadece dış yüzeyini gören köprüden öylece dinledik maçı 1-0 kazandık bunun sevinciyle sanki o kadar şey olmamış gibi otobüsümüze dönüp memleketimize yola çıktık herkesin cebinde ki paralar toplanarak birkaç bisküvi iki tane de kola aldıktan sonra otobüste muhabbet ede ede memlekete vardık.

Nizore6.jpg

Şimdi düşünün normal bir insan olmak bir yerde çalışmak bir iş sahibi bir aile sahibi bir kariyer sahibi olmak çalışılarak yapılacak şeyler çünkü onların sonunda bir karşılığı olacak ama kim hiçbir menfaati olmadan veya eline hiçbir şey geçmeyeceği halde kim bu kadar cefa çeker? Genel de bize yöneltilen ve aslında açıklamasını yapsan da anlaşılmayacağı için cevap verilmeyen bir soru var. ‘’Bu takım sizin karnınızı doyuracak mı?’’

Tabi bu tamamen kafanızda şekillenmiş düşünceleri bir nebze olsun değiştirmek daha doğrusu bilgilendirmek amaçlı yapılan bir çalışma, günümüzde dünyada en gözde olarak bilinen bir tabaka var. Elitlik ve tabi elit olmayanlar . Elit denilen şeyin kelime anlamı sade bir dille anlatmak gerekirse oturup, kalkmasını bilen insanlar için kullanılan bir tabirdir ve tribüncüler dünyanın her noktasında elitlik tabakasının en üst zincirindedir başta dediğim gibi ülkemizde boş-beleş insanlar olarak sıfatlandırılsa da asıl gerçek olan şey tam aksidir. Farklı kültürler gören fazla gezen her kültürden insanlarla oturan konuşan sokaklarda gerçek hayatı yer yer yaşayan tribüncüler kabul edilmese de ülkemizde ki en elit tabakadır.

Belirli bir sistem tribüncüleri dışlıyor gibi gözükse de aslında her sistemi dışlayan tribüncülerdir. Hayata karşı bir duruş bir savaş bir çizgi ve bir vizyon sahibi insanların gerçek hayatla olan mücadelesi düşündüğünüzün çok da ötesinde bir yaşam. Son olarak söyleyeceğim genel motto ise; ‘’Veriyorsak cebimizden, harcıyorsak ömrümüzden.’’

Anlatılanlar tamamen gerçek yaşananlardır. Baturay K******* abinin izni ile alınıp düzenlenmiştir.

koreliabi

Körelmiş kalem yoktur ama körelmiş kılıç çoktur..!
NZR
94.33₺
Çekimlerim
149
Eskiye nazaran önemin yitirmiş durumda. Eski tip sürekli tezahürat yapan hiç oturmayan o efsane tribünler yerini sadece oturup içeceğini içerek maçı izleyen ve hatta gol olduğunda dahi ayağa kalkmayan bir kitleye bıraktı. Seyir zevki açısından ikisinin arasında büyük fark var. Güney Amerika takımlarının maçlarında halen var olan geleneksel tribün kültürü insana o eski heyecanı hatırlatıyor. Bu sebepten o bölgedeki maçları halen fırsat buldukça izlerim. İngilizler gibi bira ve gazoz eşliğinde maç izlemek özellikle futbolun coşkuyla yaşandığı bizim gibi ülkelerde rekabeti de olumsuz yönde etkiliyor. Takımlarımızın Avrupa'da başarılı olmasındaki önemli etkenlerden birisi de ateşli taraftarın takımını ittiren bir güç olmasıydı. Hatta bizde 12. adam diye tabir edilirdi eski tribün ambiyansları. Şimdilerde uluslararası mücadelelerde başarısız olmamızı da buna yorumluyorum. Milli takımımızın maçlarının da artık İstanbul dışındaki şehirlere verilmesinin ana temeli iç kesimlerde hala var olan bu tribün kültüründen kaynaklı. Başarı oranına da bakarsanız halen takımlarımız eski tribün kültürünün yaşandığı stadyumlarda daha başarılı oluyor. Bu sebepten ötürü de Anadolu kulüpleri rekabetin içinde daha fazla yer tutmaya başladı. Malum pandemi döneminde de tribünler tamamen veya kısmen boş kalınca takımlar da öz başarı perspektifinden uzak kaldı. Ummadığımız takımlar ligi ummadığımız noktalarda tamamladı. Gelecek dönem tribünlerde amigoluk sistemine geri dönülmesi ve eski kültürün yeniden ayağa kaldırılması için kulüp yönetimlerinin de elini taşın altına sokması gerekli. Eskiden olduğu gibi bazı taraftar guruplarına ücretsiz sponsorluklar ve ücretsiz biletler temin edilerek tribündeki havanın eskiye doğru evrilmesi sağlanmalıdır En iyi transfer tribündür.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 5 Gün
NZR
43.05₺
Çekimlerim
0
Günümüzde tribüncülük diye bir şey kalmadı. Eskidendi onlar hep. Eskiden maça giderken ayrı bir heyecan olurdu kimse telefonla falan ugrasmazdı deli gibi bagırırdık tribünde. Maç öncesi kazanda toplanıp içip içip meşale yakıp tezahürat yapıp aksamı da stada giderdik maç bitene kadar susmazdık. İnönü stadı yıkılmadan once son gittigimiz maçı hatırlıyorum hersey muazzamdı devre arası oldu biz hala tezahürat yapıyoruz bi yanda aglayanlar sonucta evimiz yıkılıyor o günü asla unutamıyorum maç bittikten sonra çim, koltuk, kale diregi herkes bişey aldı götürdü hatıra. Ben siyah beyaz iki koltuk almıstım arkadasım çim götürmüştü 😀 şimdi hiç bir yerde eski tribüncülük ruhu yok he yabancı ülkelerden bazılarında tabii ki kaldı bu ama ülkemizde maalesef sadece çekirdekçiler ve videocular kaldı umarım eski haline döner hersey tribun böyle hiç güzel bi yer olmadı cünkü

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 3 Gün
NZR
22.35₺
Çekimlerim
0
Fenerbahçe açık ara üstündür beyler tartışmayın bu konuyu objektif yaklaşıyorum bjkliler deli aşırı bağlanıyolar ama tezhüratta zaten farkedersiniz her zaman 90dk fenerbahçe sesi duyarsınız her fener maçında