SON DAKİKA Dolar 9 TL - 10 Olur mu?

Hoş geldin! Nebiye10 tarafından topluluğumuza katılmanız için davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.

Dolar 10 TL olur mu?

• Olur

• Olmaz

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 12 Gün
NZR
11.42₺
Çekimlerim
50
Screenshot_2021-10-11-21-45-58-64_2c9606bce337650a539aceea20c7df58.jpg

Dolar 9 TL oldu. 11 Ekim 2021

Moderatörün son düzenlenenleri:

koreliabi

Körelmiş kalem yoktur ama körelmiş kılıç çoktur..!
NZR
94.33₺
Çekimlerim
149
Türk Lirası'nın piyasada aşırı derecede değer kaybetmesinin ana sebebi mevcut iktidar tarafından uygulanan para politikamızın reel piyasada enflasyona yol açmasıdır. Türkiye'de lira git gide ucuzluyor, biz de buna halk arasında döviz piyasasında doların pahalılaşması ya da doların zamlanması diyoruz. Yürürlükteki para politikamız, reel faizi, düzenli olarak açıklanan reel enflasyonun çok altında ya da sınırında olmak kaydıyla yakın civarda tutan önceki politikamıza nazaran faiz ve enflasyon oranını dengelemiş durumda. Bu da piyasalara bir süre nefes aldırmış olsa da üretememenin ve pandemi ortamının yarattığı sıkıntılı atmosfer ithalat ve ihracat dengesinin de bozulmasıyla dövizde yukarı yönde hareketi tekrar tetiklendi. Dolayısıyla TL ile yaptığınız kısa ve uzun süreli yatırımların getirisi, açıklanan enflasyon rakamlarının altında adeta eziliyor. durumun bu vaziyette olduğu bir piyasa ortamında döviz kurunu sabit dahi tutabilmek söz konusu değildir.

Acilen ülkede üretime dayalı yapısal reformlar hayata geçirilmeli ve ihracat rakamların ithalat rakamlarını yakalaması anlamına gelen cari dengenin kurulmasına yönelik adımlar atılmalı. Piyasalara güven aşılamak açısından ihale ve yatırımcıyı güvence altına alan kanunlar acilen gözden geçirilmeli. Bunun yanı sıra ülkede bir kısım spekülasyon ve kaostan beslenen kriz yatırımcılarının da tespit edilip piyasaya uyguladıkları şok etkisi daraltılarak ivedilikle bitirilmeli.

Öte yandan reformlar arasında tarımsal reformlara öncelik verilmesinin yanı sıra, çiftçiyi destekleyen zirai fonlar da kurulmalı. Varlık fonuna devredilen Ziraat Bankası bu konudaki misyonundan uzaklaşmış ve daha çok ticari kar amacı güden bir kurum halini almış görünüyor ve çiftçinin ihtiyaçlarına nakdi destek sağlasa da yeterli ar-ge çalışmalarına yönelik yatırımlara uzak bir görüntü çiziyor.

Köyden kente olan göç akımı kırk yıldır devam ediyordu ve bu yıllarda epey bir azalmışa benziyor. bunun sebebi de yine döviz kurundaki artıştan kaynaklı alım gücünün düşmesidir. Şimdi kentlerden köylere doğru yönelen göç dalgasını fırsata çevirip, ekilebilir olan ama gerek iş gücü gerekse yatırım sıkıntısı yüzünden ekilemeyen arazilerin devlet tarafından bu yerleşimcilere tahsis edilmesi de dövizi düşürmek adına kritik bir çözüm olacaktır.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 10 Gün
NZR
61.25₺
Çekimlerim
50
Arkadaşlar şimdi öncelikle şu sorunun cevabını bir bulalım. Döviz neden artar? Dövizin artmasının başlıca sebebi ülkedeki dövizin azalmasıdır. Yani ne demek bu? Bir ülkede dolar azsa o ülkede dolar değerli olur. Kısaca az olan şey değerlidir. Mesela altın, elmas... Bizim ülkemizde de maalesef bu durum söz konusu ve her sene cari açık veriyoruz. Yani ürettiğimiz ve sattığımız mal satın aldığımız mala harcadığımız parayı karşılamamakla kalmıyor aynı zamanda düşük çıkıyor. Peki bu yükü kim çekiyor? Vergiler arttırılarak bu yük halkın üstüne bindiriliyor. Sanki yeterli üretimin az olması ve buna teşvik ve desteğin az olması bizim suçumuzmuş gibi. Bir şeyler üretip dışarı satıyoruz ve sattığımız ülkeler onu allayıp pullayıp bize daha pahalıdan satıyorlar. Peki gidişata bakınca dolar ne olur? Arkadaşlar bu gidişatla doların düşeceği ve insanların refah seviyesinin artacağı yok. Bize ne kardeşim dolardan sen ekmeği dolarla mı alıyorsun diyenlere takılmayın. Ülkeye giren her şey büyük oranda dolar ve euro ile giriyor zaten. Bu yüzden bu iki para bizim için hayati öneme sahip. Baktığınızda özellikle korona döneminde dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybetti. Yani dolar dünyada değersizleşirken bizim ülkemizde değer kazandı. Bunun da ABD'nin bazı ekonomik kararlar ve Amerika merkez bankasının yaptıklarıyla ilgisi var. Fakat düşünün ki bu adamlar doların değer kaybetmesinin önüne geçip doların değer kazanmasını sağlarlarsa ne olacak? Zaten dolar değer kaybederken bizim ülkemizde uçtu. Bir de değer kazanmaya başlarsa ne olacak? Bırakın 10 lirayı 50 lirayı bile bulur. Yani bir de şöyle diyenler var, işte neymiş bunlar Ameriga'nın oyunlarıymış. Bizi bitirmeye çalışıyorlarmış falan. Abi adamların parası değer kaybediyor ama senin ülkende nasıl oluyorsa değer kazanıyor. Sen kendin üretmiyorsun sonra çıkıp adamlara laf ediyorsun. Yani ben demiyorum ki Amerika bizi çok seviyor iyilik timsali falan. Zaten ülkeler arası dostluk ilişkisi olmaz, çıkar ilişkisi olur. Ama suç büyük oranda bizim arkadaşlar. Bu gidişatın düzelmesinin tek yol eğitim sistemi ve üretimden geçiyor. Eğitim sistemimize girmiyorum bile zaten. O kadar kötü ki. Üretim desen aynı. Fabrikalarımızı falan da sattık. Yani bu gidişat hiç iyi bir gidişat değil arkadaşlar. Refah seviyesi, halkın alım gücü falan hepsini biliyorsunuz. Sonumuz hayır olsun.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 10 Gün
NZR
32.97₺
Çekimlerim
0
Önemli olan alış satış değil. Demek istediğim sen şimdi bankadan 9 tl ye dolar alırsın. Ancak bunun piyasada karşılığı bu şekilde fiyatlanmaz. Çünkü adam sana 9 dolar dan satış yapsa alacağı hammaddeyi bi dahakine daha yüksekten alıcak. Piyasada şuan dolar 12 13 civarı

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 5 Gün
NZR
5.60₺
Çekimlerim
0
Ya yemin ederim böyle bir şey yok ülke göz göre göre batıyor kimse ses çıkartmıyor batıyoruz ya bildiğin hala ekonomi iyi diyenler var yemin ederim millet iş bulamıyor iş
Hergun binlerce insan ölüyor koronadan hala okullar açık dolar yakinda 10 u da görür 11 iride 2023 e kadar sabretmemiz lazım işte o zaman koltuk değişirse dolar düşüşe geçer değişmez ise maalesef kat ve kat artmaya ekonomi kıtlığı daha çok insanları vurmaya daha doğrusu ülkenin batmasına sebebiyet verebilir

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 11 Gün
NZR
82.42₺
Çekimlerim
50
Maalesef dolar 10 Tl de olur Euro da 11-12 Tl olur. Bu para birimleri artmıyor. Ne yazık ki Türk Lirası değer kaybediyor. Ekonomideki yanlış politikalar, Devletler arası yanlış siyasi ilişkiler ve bir çok sebepten dolayı Türk Lirası'nın değer kaybedişini izliyoruz. Sonuç olarak düzelmesi biraz zor gözüküyor. Sene sonunu görmeden bir doların on buçuk Türk Lirasına eş değer olacağını düşünüyorum. İnşallah yanılırım. İnşallah alınacak mucize doğru kararlarla Türk Lirasının değer kaybedişi durur ve Türk Lirası değer kazanır. Ancak bunun olacağını pek düşünmüyorum. Ülkede yerli bir şeyler kalsaydı keşke üretim yapıp cari açıktaki devasa boşluğu biraz kapatırdık. Ülkeye döviz girdisi sağlardık.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 5 Gün
NZR
41.48₺
Çekimlerim
0
Bu gidişle daha çok artacağa benziyor.
Günümüzde farklı farklı yorumlar olsa da insanlar normal yaşamaya devam etsede, gelişeceğimize daha çok geriye gidiyoruz bana göre.

Umarım her şeyin bilincinde ilerliyoruzdur. Çiftçisi ayrı, esnafı ayrı, ticaret insanı ayrı.
Herkes bir şeylerden dert yansa da, hayat devam ediyor.

Ülke de alım gücü kalmadı, eskiye dair hiç birşey yok, insanlar da sabır yok, gelişme yok. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantelitesiyle devam.

Allah sonumuzu hayır etsin. Mevlam ne eylerse güzel eyler.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 3 Gün
NZR
23.20₺
Çekimlerim
50
Doların yıl sonunda 10 Tl olacağını tahmin ediyorum. Yeni yıl ise çeşitli zamlarla ve vergilerle bizlere merhaba diyecektir. Gün geçtikçe düşen üretim havzamız ve üretebildiklerimizi de yeterince pazarlayamamamız bizi gerçekten büyük bir enflasyona doğru sürüklemektedir.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 2 Gün
NZR
14.47₺
Çekimlerim
0