Kümesi saran tavuk bitleri nasıl yok edilir? Tavuk biti için en etkili kesin çözüm ilaçları, diyatomlu toprak kullanımı ve doğal bit temizleme rehberi!
Daha önce forumumuzda paylaştığımız Tavuk Kümesi Kokusu Nasıl Giderilir? rehberinde kümes hijyeninin öneminden bahsetmiştik. Ancak bazen en temiz kümese bile dışarıdan gelen yaban kuşları veya kemirgenler vasıtasıyla bit bulaşabilir.
Eğer tavuklarınız sürekli kaşınıyorsa, tüylerini döküyorsa ve folluğa girmek istemiyorsa dikkat! Kümesinizi bit sarmış olabilir. Peki, tavuk biti nasıl temizlenir? İşte kümesteki bitleri kökten kazıyacak en etkili ilaçlar ve doğal yöntemler:
Tavuk Biti Nasıl Temizlenir? En Etkili Kümes İlaçları ve Doğal Çözümler
Tavuk yetiştiricilerinin, hobi bahçesi sahiplerinin en korkulu rüyası nedir diye sorsak, şüphesiz ezici bir çoğunluk aynı cevabı verir: Tavuk Biti (Kırmızı Mite). Bu gözle görülmesi oldukça zor, geceleri ortaya çıkan mikroskobik parazitler, kümesi bir kez sardığında tavukların kanını emerek halsiz kalmalarına, yumurtadan kesilmelerine ve hatta tedavi edilmezse ölümlerine neden olabilir.Daha önce forumumuzda paylaştığımız Tavuk Kümesi Kokusu Nasıl Giderilir? rehberinde kümes hijyeninin öneminden bahsetmiştik. Ancak bazen en temiz kümese bile dışarıdan gelen yaban kuşları veya kemirgenler vasıtasıyla bit bulaşabilir.
Eğer tavuklarınız sürekli kaşınıyorsa, tüylerini döküyorsa ve folluğa girmek istemiyorsa dikkat! Kümesinizi bit sarmış olabilir. Peki, tavuk biti nasıl temizlenir? İşte kümesteki bitleri kökten kazıyacak en etkili ilaçlar ve doğal yöntemler:
1. Tavuk Bitinin Belirtileri Nelerdir? (Nasıl Anlaşılır?)
Tavuk bitleri gündüzleri tavukların üzerinde yaşamazlar. Kümesin ahşap çatlaklarında, tünelerin birleşim noktalarında ve follukların kuytu köşelerinde saklanırlar. Hava karardığında ise saklandıkları yerlerden çıkarak tavuklara saldırırlar. Kümesinizde bit olduğundan şüpheleniyorsanız şu belirtilere dikkat edin:- Tavukların ibik ve sakallarında solgunluk (Kansızlık belirtisi).
- Yumurta veriminde ani ve sert düşüşler.
- Tavukların geceleri kümese girmek istememesi, dışarıda yatma çabası.
- Yumurta kabuklarının üzerinde küçük, hareket eden kırmızı veya gri noktalar.
2. Adım Adım Kümes Bit Temizliği Protokolü
Kümesteki bitten kurtulmak tek seferlik bir ilaçlamayla mümkün değildir. Bitlerin yumurtaları ilaçlardan etkilenmediği için planlı bir temizlik şarttır.Adım 1: Kümesi Tamamen Boşaltın
Sabahın erken saatlerinde tavukları açık alana çıkarın. Kümes içindeki tüm eski samanları, talaşları ve yemlikleri dışarı alın. Çıkan tüm altlık malzemelerini kümesin yakınında bırakmayın; mümkünse hemen yakın veya sızdırmaz poşetlere koyarak uzaklaştırın.Adım 2: Pürmüz veya Basınçlı Su ile İlk Müdahale
Eğer ahşap bir kümes tasarladıysanız, bitlerin saklandığı çatlakları pürmüz (ateş) yardımıyla hafifçe yakın. Ateş, bitleri ve yumurtalarını anında yok eder. Eğer kümesiniz plastik veya pürmüze uygun değilse, çamaşır sulu yüksek basınçlı suyla tüm köşe bucakları yıkayın.Adım 3: En Etkili Tavuk Biti İlaçlarını Uygulayın
Kümes kuruduktan sonra parazitlere karşı özel üretilmiş kimyasal ilaçlama aşamasına geçilir. Piyasada en çok tercih edilen ve kesin sonuç veren bazı kümes bit ilaçları şunlardır:- Sevin Tozu / Karbaril İçerikli Tozlar: Folluklara ve tünek diplerine serpilir. Uzun süreli koruma sağlar.
- Vilmectin (Enjeksiyonluk Çözelti): Genelde veteriner hekim kontrolünde, tavukların ensesine 1-2 damla damlatılarak doğrudan tavuğun kanını emen bitlerin ölmesini sağlayan sistemik bir çözümdür.
- Chrysamed veya Kenaz gibi Sıvı Konsantreler: Suyla çoğaltılarak kümesin her yerine (özellikle çatlaklara) spreyleme yöntemiyle uygulanır.