Adım Adım Küçük Tavuk Kümesi Nasıl Yapılır? [Maliyet ve Malzemeler]

Adım Adım Küçük Tavuk Kümesi Nasıl Yapılır? [Maliyet ve Malzemeler]

1 6

boss

sıradan birisi
Yönetici
Moderator
NZ Yaşı
4 Yıl 9 Ay 11 Gün
NZR
56.60₺
Çekimlerim
0
Bahçeniz için küçük tavuk kümesi nasıl yapılır? En ucuz kümes malzemeleri, ideal kümes ölçüleri ve adım adım yapım aşamaları bu rehberde!

Adım Adım Küçük Tavuk Kümesi Nasıl Yapılır? [Maliyet ve Malzemeler]​

Bahçesinde taze yumurta tüketmek isteyen veya hobi olarak tavuk beslemeyi düşünen herkesin aklındaki ilk soru: Küçük bir tavuk kümesi nasıl yapılır? Hazır kümes fiyatlarının ciddi oranlarda artması, insanları kendi kümeslerini yapmaya (DIY) yönlendiriyor. Üstelik kendi yaptığınız bir kümes, bahçenizin ölçülerine ve tavuklarınızın ihtiyacına çok daha iyi uyum sağlar.

Bu rehberimizde, 4-6 tavuk kapasiteli küçük bir tavuk kümesi yapımı için gerekli malzemeleri, ideal ölçüleri ve adım adım yapım aşamalarını bulabilirsiniz.

1. Tavuk Kümesi Yapımı İçin İdeal Ölçüler Ne Olmalı?​

Kümes yapımına başlamadan önce doğru planlama hayati önem taşır. Tavukların içeride sıkışıp strese girmemesi ve hastalanmaması için alan hesabı doğru yapılmalıdır.

• Kapalı Alan İhtiyacı: Genellikle standart bir tavuk için kapalı alanda en az 0.4 metrekare yer ayrılmalıdır. Dolayısıyla, 4-5 tavuk için $1.5 \times 1.5$ metre veya $1.2 \times 1.8$ metre taban ölçülerinde bir kümes fazlasıyla yeterli olacaktır.
  • Yükseklik: Kümesin içini rahatça temizleyebilmeniz için yüksekliğin en az 1.2 ila 1.5 metre arasında olmasını tavsiye ederiz.
  • Açık Alan (Gezinme Alanı): Tavukların gün içinde dolaşacağı tel örgüyle çevrili alan için ise tavuk başına en az 1 metrekare alan hesaplamalısınız.

2. Küçük Tavuk Kümesi İçin Gerekli Malzemeler​

Ucuz ve dayanıklı bir kümes yapmak için nalburlardan veya kerestecilerden kolayca bulabileceğiniz malzemeler şunlardır:

Ahşap ve İskelet Malzemeleri​

• İskelet İçin: 5x5 cm veya 5x10 cm çam kalaslar (Kiriş ve dikmeler için)
  • Taban ve Duvarlar İçin: OSB levha veya lambri ahşap plakalar (Dış cephe kaplaması için)
  • Çatı İçin: ŞINGIL (shingle) veya sac panel (Yağmur yalıtımı için)

Koruma ve Detay Malzemeleri​

• Tel Örgü: Kümes teli (Puntalı galvanizli tel kullanılması, sansar ve tilki gibi yırtıcılardan korunmak için şarttır).
  • Menteşe ve Kilitler: Kapı ve folluk kapakları için paslanmaz menteşeler ve güvenli sürgüler.
  • Bağlantı Elemanları: Ahşap vidaları ve köşe gönyeleri.

3. Adım Adım Küçük Kümes Yapım Aşamaları​

Malzemelerimiz hazırsa, inşaat aşamasına geçebiliriz. İşte adım adım evde kümes yapımı:

Adım 1: Tabanı Yerden Yükseltin (Temel Aşaması)​

Kümesi doğrudan toprağa oturtmak hem ahşabın çürümesine neden olur hem de kemirgenlerin alttan tünel kazarak içeri girmesini kolaylaştırır. Bu yüzden 5x10 cm kalaslarla bir taban çerçevesi oluşturun ve bu çerçeveyi beton blokların veya sağlam ahşap ayakların üzerine yerleştirerek yerden en az 20-30 cm yükseltin. Üzerini OSB levha ile kapatın.

Adım 2: Duvar İskeletini Kurun ve Kaplayın​

Tabanın dört köşesine dikmeleri çakın. Üst kısımları yine yatay kalaslarla birleştirerek kümesin küp iskeletini oluşturun. Ardından OSB levhaları veya ahşap panelleri bu iskelete vidalayarak duvarları kapatın. Unutmayın: Ön veya yan duvarda tavukların giriş-çıkışı için $30 \times 30$ cm boyutlarında küçük bir kapı boşluğu bırakmalısınız.

Adım 3: Havalandırma Penceresi Açın​

Tavuk kümeslerinde en çok gözden kaçan ama en önemli konu havalandırmadır. Tavukların dışkılarından çıkan amonyak gazı onları hasta edebilir. Kümesin üst kısmına yakın bir yerde (tavukların üzerine doğrudan rüzgar vurmayacak şekilde) bir havalandırma penceresi açın ve bu pencereyi sağlam kümes teliyle kapatın.

Adım 4: Çatıyı Yalıtımlı Yapın​

Kümesin yağmur ve kar suyunu arkaya doğru akıtması için tek yönlü (eğimli) bir çatı iskeleti kurun. OSB levhanın üzerine su yalıtım membranını serdikten sonra şıngıl veya sac malzeme ile kaplayın. Çatının su sızdırmadığından emin olun, çünkü nem kümesin en büyük düşmanıdır.

4. Kümes İçi Tasarımı: Tünek ve Folluk Kurulumu​

Kümesin dışı kadar içi de tavukların konforu ve yumurta verimi için önemlidir.

• Tünekler (Geceleme Alanı): Tavuklar içgüdüsel olarak yüksekte uyumak isterler. Yerden 40-50 cm yüksekliğe, kenarları zımparalanmış (ayaklarına zarar vermemesi için) 5x5 cm kalaslardan tünekler sabitleyin. Tavuk başına 25 cm tünek mesafesi bırakın.
  • Folluklar (Yumurtlama Alanı): 3-4 tavuk için 1 adet folluk yeterlidir. $35 \times 35 \times 35$ cm ölçülerinde ahşap bir kutu yapıp içine kuru saman koyun. Folluğun karanlık ve kuytu bir köşede olmasına özen gösterin.

5. Kümes Güvenliği İçin Altın Tavsiyeler​

• Yırtıcı Kontrolü: Geceleri kümesi ziyaret edebilecek sansar, tilki ve farelere karşı tüm kapılara sağlam sürgülü kilitler takın.
  • Zemin Temizliği: Temizliği kolaylaştırmak için kümes zeminine kalın bir tabaka halinde çam talaşı (tozsuz) veya kuru saman serpin.
  • Gezinme Alanı Kapatması: Açık gezinme alanının üzerini de kuş ağı veya tel ile kapatarak yırtıcı kuşların yukarıdan saldırmasını engelleyin.

boss

sıradan birisi
Yönetici
Moderator
NZ Yaşı
4 Yıl 9 Ay 11 Gün
NZR
56.60₺
Çekimlerim
0
Söz Şimdi Forum Üyelerinde!

Değerli forum sakinleri, aranızda daha önce kendi kümesini yapan var mı? Sizce kümes yaparken en çok neye dikkat edilmeli? Kendi kümeslerinizin fotoğraflarını ve malzeme maliyetlerinizi bu başlık altında paylaşırsanız, kümes yapacak diğer üyelerimize de harika birer ilham kaynağı olursunuz! Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.

Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir)

Anasayfa Giriş Yap Kayıt Ol